MASAL
Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikayelerine masal denir. Masallar tamamiyle hayal ürünüdür. Masallarda genellikle iyilik - kötülük,adalet - zulüm, alçakgönüllülük - kibir... gibi zıt durumları yansıtan kişilerin mücadelelerinden söz edilir. Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir. Anlatımda genellikle öğrenilen geçmiş zaman kipi (-mişli -mışlı geçmiş zaman) kullanılır. Masalların çoğu " bir varmış, bir yokmuş" ya da " evvel zaman içinde, kalbur saman içinde" gibi tekerlemelerle başlar. Bu bölüme döşeme denir. Tekerlemeden sonra serim, düğüm ve çözüm bölümleri yer alır. En son da dilek bölümüyle masal biter. Türk masallarında dilek bölümünde "Onlar ermiş muradına,biz çıkalım kerevetine." ya da " gökten üç elma düştü..."biçiminde ifadelere yer verilir. Masalların yazılmasındaki amaç ise öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Okulumuz Türk Dili ve Edenbiyatı Öğretmeni Aynur EKİNCİKLİ ile 9B Sınıfından öğrencileri ile birlikte hazırladığı Sesli Masallar Serisi'ne ait masallara aşağıdaki bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz.
Masal 1 - TUZ MASALI
9B Sınıfı - Melisa KILIÇ
Masal 2 - KELOĞLANIN ALİ CENGİZ OYUNU
9B Sınıfı - Yaren UZUNCAKÖSE
Masal 3 - SİHİRLİ YÜZÜK
9b Sınıfı - Nazlısu AKÇA
Ankara Lisesi olarak proejnin koordinatörlüğünü yapan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Aynur EKİNCİKLİ'yi ve masalların seslendirilmesinde emeği geçen öğrencilerimizi kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.